Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

24.7.2018

Sukka

                                                Ulla-lanka/LankavaLanka: Novita /Isoveli 
            

1. Luo 11 silmukkaa puikolle no 3 1/2 (koko 38) jokaista neljää puikkoa kohden (=44s). Sulje silmukat ympyräksi ja kudo myötäpäivään haluamasi pituinen sukanvarsi oikeaa neuletta.

2. Kudo neliönmuotoinen kantalappu kahdella puikolla oikeaa neuletta (8cm koko 38)

3. Jaa silmukat kolmeen osaan. Jos yksi jää yli, laita se keskimmäiseen jakoon. Jos kaksi jää yli, laita ne reunaryhmiin. Kavenna näin: Aloita nurjalta ja ja kudo kunnes ensimmäisen ja toisen ryhmän silmukat on kudottu. Kudo yhteen keskiosan viimeinen ja reunaosan ensimmäinen silmukka. Käännä neulos. Kudo keskiosan silmukat ja kudo yhteen keskiosan viimeinen ja reunaosan ensimmäinen silmukka. Jatka näin vuorotellen oikealla ja nurjalla puolella. Neulottavien silmukoiden määrä on koko ajan sama. Tee kavennuksia, kunnes jäljellä on keskimmäisen puikon silmukat.

4. Kerää kantalapun reunoista niin monta silmukkaa kun helposti muodostuu (esim. 8-11). Laita kantapään merkkilangat kantapääpuikkojen alkuun ja loppuun. Kudo sitten pari kierrosta oikeaa. Kavenna kantalapun reunoista vastakkaisilta puolilta kaksi yhteen joka toisella kerroksella, kunnes jäljellä on yhtä paljon silmukoita kuin aluksi. (Ks kohta 1).

5. Kudo sileää neuletta neljällä puikolla kunnes sukka on niin pitkä, että pikkuvarvas peittyy (koko sukan pituus nyt n. 18 cm)

6. Tee kärkikavennus: kavenna jokaisella puikolla alussa ja keskellä tavallisesti neulomalla kaksi yhteen. Kudo sitten yhtä monta kerrosta, kuin kavennusten väliin jää silmukoita (=3-4 kerrosta). Jatka samalla periaatteella, kunnes silmukat loppuvat. Vedä viimeisten silmukoiden läpi lanka.

7. Päättele langanpäät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti