Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

24.7.2018

Pannulappu oikeinneuleella
Kelo/ Novita


Tykk Ull / Lankava
 
1. Tyylikkäin tulos tulee, jos käytetään vain yhdenväristä lankaa. Ei kannata käyttää tekokuitulankoja, koska tekokuitu ei kestä kuumuutta. Myöskään tähdelangat eivät ole käteviä, koska liitoskohtaa on ainakin lapsen vaikea päätellä siististi. Langan on hyvä olla neulottavissa 4-5 numeron puikoilla.

2. Luo 20 -30 silmukkaa. Jos luot liian kireitä silmukoita, reuna kiristää. Voit kokeilla ensin pienen pätkän 10:llä silmukalla. Jos kudot kovin tiukkaa, tulevat hartiat kipeiksi sekä pannulapusta saat pannunalusen. Jos neuleesi on kovin reikästä, vaihda pienemmät puikot. Koko on vapaa!

3. Kudo ja nauti!

4. Päättele aloituslanka parsinneulalla näkymättämiin n. 5:den sentin verran.

5. Ompele lopetuslangasta lenkki kulmaan seuraavasti:
    - muodosta langasta kasinkertainen lenkki
    - ompele lenkin ympäri pykäpistoja tai napinläpipstoja.
    - päättele lanka

Vaihtoehtoja aloittelijalle

- käytä paksua harmaata lankaa ja kudo suklaalevyn muotoinen pala. Reunojen ei tarvitse olla suoria. Rakentele tavalla tai toisella kuvan mukainen joulutonttu.

- luo puhelimen lyhyen tai pitkän sivun verran silmukoita. Kudo haluamasi pituus ja taita pala kaksin kerroin, niin, että luuri sopii sisään pituussuunnassa. Jos haluat isomman olkalaukkutyyppisen, kudo ainakin 30 cm, jotta puhelin pysyy pussin pohjalla. Ompele reunat kiinni ja tee langosita kierittelemällä olkanyöri.

Vaihtoehtoja aikuisille

- kudo kuin pannulappu, mutta luo langasta riippuen sopiva määrä silmukoita
niin, että lopputuloksesta saat vauvan peiton. Käytä Baby tai muuta hyvää lankaa. Yksivärinen on kaunis! Luonnonvärinen tai valkoinen lanka on vaunuihin, sohvalle ja sänkyyn aina sopiva väri. Myöskään pesussa ei tule yllätyksiä. Valmiin peiton ympäri voi virkata simpukkaa.

- kudo kuin pannulappu, mutta tee sohvatyyny. Nyt voit käyttää mitä vain lankaa ja suunnitella värien sointua. Jatkokohdat kannattaa sovittaa neuleen reunaan, jolloin päättelyvaivaa ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti