Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

31.7.2018

Ommeltu ryijy

Ryijyn alkeet                                                                                 


1. Varaa säkkikankaasta (palttinasidoskangas) kokeilupala ryijypiston opettelua varten. Tylppäkärkinen neula on turvallinen ja toimii parhaiten. Kannattaa purkaa kuvan mukaan lanka pois ompelua varten. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin tekijän toiminto vakiintuu.

2. Suunnittele ensiryijy. Varaa neliön muoiteinen paperi (neliö A-nelosesta).
Taita paperi puoleksi kulmasta kulmaan tai nurkasta nurkkaan ja taittele samalla periaattella kuten haluat, mutta aina puoliksi ja puoliksi menetelmällä. Väritä tuleva ryijy. Käytä vuodenaikojen värejä: syksy, kevät, kesä tai talvi. Siis vain yksi vuodenaika yhteen ryijyyn! Hienon kokonaisuuden saa käyttämällä yhden ryhmän kanssa esim. aina saman vuodenaikojen väria.

3. Ryijykankaan koko tulee olla suunnitellun neliön kokoinen lisättynä 5 senttiä saumavaraa joka sivulle, siis n. 30x30 cm. Ryijykangas on syytä siksakata tai teipata maalarin teipillä leikkattujen reunojen osalta purkaantumisen estämiseksi.

4. Piirrä viivottimen ja lyijykynän avulla värialueiden rajat ommeltavaan kankaaseen ja aloita alhaalta päin kummasta vaan alakulmasta. Ryijypistot voi jättää epätasaisiksi tai leikata ihan tasaiseksi! Lopuksi voi vielä tasoitella, mutta hapsumaista otetta voi myös korostaa. Joitakin ryijysolmuja voi toki vaihtaa vielä viimeistelyvaiheessa.

5. Kun ryijysi on valmis, pingoita se alustan ympärille esim niittien avulla. Voit myös ommella taustakankaan (ks. tyynyn teko-ohje) ja jättää sen täyttämättä tai täyttää tyynyksi.                                          "Syksy" (Pasi 8vuotta 1983)

Vaihtoehtoja 

- Valmista ryijypistoilla esim. joulukuusi. Tarvitset kartion muoisen kaavan pohjakankaan leikkaamiseen sekä napakkaa taipuisaa kartonkia, josta valmistat telineen kuuselle. Jos käytät ohutta kartonkia, leikkaa kolme kartiota, liimaa ne yksitellen ja lopuksi päällekkäin.

- Käytä mitä vaan värejä suunniteluun ja valitse erilaisa materiaaleja.
Voit työstää vain osan pohjakankaasta, joka voilla olla esim palttinasidoksista silkkiä.
Miniatyyriryijyn voi tehdä puretusta kankaan langasta ja joukkoon voi ommella efektilankaa. Helmien sitominen joukkoon korostaa lankamateriaalia tai kuviota.

- Ompele elämäsi! Suunnittelussa tulee muistaa, että pienet pyöreät kaarteet eivät onnistu. Kuvien tulee olla neliöitä rakenteeltaan tai ehkä mitään kuvioita ei tarvitakkaan.


                                                   Moulineelankaa


                                                    Pellavaa ja villalankaa


                                                    Villalankaa


                                                    Silkkilankaa

                                       

1 kommentti:

  1. Tosi selkeà ohje, Kiitos! Luulen ettà minun tàytyy kokeilla! Monin terveisin, Nina Hausmann

    VastaaPoista