Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

24.7.2018

Rannekkeet
                                                      7 veljestä-lanka/Novita

Nämä rannekkeet toimivat ensimmäisenä suljetun neuleen produktina.
Langan paksuus voi vaihdella tekijän iän ja kokemustason perusteella.

1. Luo esim. 10-12 silmukkaa jokaista neljää puikkoa kohden. Yhdistä silmukat ympyräksi ja kudo oikeinneuletta n. 10-15cm. 

2. Tee kavennuskerros näin: kudo jokaisen puikon alussa ja keskellä kaksi silmukkaa oikein yhteen. Jatka kutomista kuten ennen kavennuskerrosta ja kun ranneke on sopivan mittainen, päättele silmukat.

Jos haluat vaihtaa väriä ennen päättelyä, katkaise lanka ja jätä n. 15 cm kummastakin väristä lankaa päättelyä varten. Neulo toisella värillä 7-8 kerrosta ja päättele sitten silmukat. Päättele vielä langanpäät neuleeseen pienillä pistoilla siten, ettei niitä näe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti