20.1.2019

Saippua


Tutustuin saippuan tekoon Merja Saarion kurssilla Loviisassa vuosia sitten. Ryhdyimme naapurin naisten kanssa tekemään saippuaa ja saimme samalla mukavaa yhdessäoloa ja monenlaisia kokemuksia. Minulla on pahvilaatikossa kaikki tarvikkeet ja välineet, joten tarvittaessa, kuten nyt, homma hoituu näppärästi.

Tarvikkeet:

- jätesäkki tms. alustaksi
- tyhjä maitopurkki palasaippuaa varten tai muotteja
- sauvasekoitin
- ohuita kertakäyttöhanskoja
- kertakäyttömukeja
- tussi
- vaaka
- muovikulho
- talouspaperia
- kannellinen lasipurkki lipeän sekoittamista varten
- muovilusikka


- 110 gr kasvisrasvaa (=munkinpaistorasvaa)
- 140 gr kookosrasvaa
- 150 gr oliiviöljyä
- 100 gr rypsiöljyä (tai myös oliiviöljyä)
- 69 gr lipeää
- 175 ml vettä
- 5-10 ml hajuvettä tai eteeristä öljyä





Lipeän olen ostanut Biltemasta. Saa sitä apteekistakin hirmuhintaan, mutta en ole onnistunut saamaan siitä yhtä hyvää saippuaa kuin Biltemasta hankkimastani. Hinta on muutaman euron verran.

Turvallisuussyistä lipeän käyttö on syytä opetella rauhassa ja hyvin. En KOSKAAN juo mitään kun teen saippuaa. Käytän eri roskista ja kertakäyttöhanskoja siitä lähtien kun käsittelen lipeäistä saippuamassa. Hanankin voi suojata.


Saippua kannatta tehdä sellaisessa paikassa, jonka voi jättää silleen saippuan valmistuttua seuraavaan aamuun. Sitten VAARA on ohi ja saippua on saippuaa ja lipeä on prosessoitunut saippuaksi.

1. Mittaaminen

Merkitse tussilla kertakäyttömukeihin ainesten nimet. Mittaa sitten aineksit tarkasti.

2. Sulata

Sulata kovat rasvat mikrossa ja lisää juoksevat rasvat joukkoon. Katso, että rasvaseos on huoneenlämpöistä, kun alat työstää sitä.






3. Lipeä

Kaada lipeä veden joukkoon isoon lasipurkkiin. Sulje kansi heti. Muista että aina ensin VESI ja siihen lipeä. Vesi-lipeäliuos kuumenee itsestään, joten purkista tulee kuuma tai ainakin lämmin. Jos kaadat ensin lipeän purkkiin ja siten veden, seos tulee ulos purkista. VAARATILANNE!!!!!

Huljuttele suljettua purkkia tiskialtaassa vaikka patalapulla kiinni pitäen, kunnes seon on kirkasta.
Jos lipeää joutuu silmiin, iholle tai sieraimiin, huuhtele paljolla vedellä. Jos teet lasten kanssa, käy lipeän vaarat ensin teoriassa huolella läpi ja opeta vain yksitellen tai pienryhmässä.

4. Saippuamassan valmistus

Yhdistä rasvat ja vesi-lipeäseos. Lisää vielä hajusteet. Vatkaa seosta sauvasekoittimella niin, että välillä keskeytät sekoittamisen. Pidä sauvan kärki koko ajan saippuaseoksessa. Vatkaa n. 10 min, tai kunnes seos antaa muodostaa sen pinnalle jälkiä (vrt. kakkutaikina).




5. Annostelu


Annostele massa muotteihin tai palasaippuaa varten maitopurkkiin. Olen käyttänyt paljon näitä muotteja.











Kun massa on maitopurkissa ( ei voi olla metallipäällystetty mehupurkki), laitan aina tuet, koska muuten syntyy erikokoisia paloja. Käytän massan siirtämisessä apuna muovilusikkaa.

6. Jälkityöt

Parasta on, jos voit nyt heittää hanskat roskiksiin ja palata hoitamaan jälkisiivouksen huomenna. Silloin kaikki lipeä on kadonnut ja voit turvallisestä pestä välineet ja siivota.





7. Valmista

Seuraavana päivänä voi irroittaa saippuoita muotista ja on maitopurkkisaippua on pilkottava palasiksi.
Kestää vielä kuukauden, ennen kuin saippua on kuivunut käyttökelpoiseksi. Saippua säilyy avoastiassa vuosia... mutta kelastuu. 













T'ämä ruususaippua on irroitettu muotista liian nopeasti... Katsotaan miten komean kiillon seuraava saa pintaansa, kunhan maltan odottaa...

8. Pakkaaminen

Saippuapalat pakataan folioon tai paperiin. Vain taivas on rajana.....





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti