Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

27.3.2019

Kattilan alunen

Koska neliön ompelu on minusta kaiken ompelun perusta, tämä Päivi Fagerströmmiltä saamani idea pöytää kaunistavasta ja esim. pöytäliinan kanssa samasta kankaasta tehtävä alunen on oiva ompelu-työ tekstiilityöhön. Sopii lahjaksi, myyjäisiin ja itselle. Kun likaantuu, pestään pyykkikoneessa.

Tarvikkeet

Tarvitaan kuusi kangaspalaa, joista jokainen on kooltaan 25cm x 25 cm. Päällisen on hyvä olla pellavaa tai puuvillapellavaa. Väliin laitetaan villavatiinia ja silityslautakangasta (Eurokangas).


Aseta kangaspalat päällekkäin kuvan osoittamalla tavalla.


Laita kankaat nipuksi yhteen nuppineulojen avulla.


Löysennä paininjalan puristusta ja ompele neliöohjeen mukaan.
Älä päättele ommelta, sillä jos kääntäminen on haastava, voit suurentaa aukkoa.


Käännä ompelus aukon avulla ympäri ja terävöitä kulmia vaikka saksenkärkien avulla.


Ompele aukko kiinni pienin piilopistoin kankaan värisellä langalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti