Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

20.8.2018


Reppu

Suunnittelu Niklas Palmu


Heijastavasta kankaasta tehty reppu on osoittautunut  mieluisaksi

             


Kangasta tarvitaan 2x 50cm x 40cm ja sisätaskua varten pala kangasta.
Lisäksi nyöriä 3,20m, taskua varten vetoketju (15cm).

Leikkaa kaksi palaa reppukankaasta (40 cmx 50cm) ja
taskua varten 30cmx20cm pala. Silitä palat, jos ne ovat ryppysiä.

Tee ensin sisätasku: ompele vetoketju, joka sujuu yksinkertaisemmin, jos taskukangas on kahtena kappaleena. Ompele saumat, jolloin muodostuu pussukka. Asettele veteketjun kohta niin, että se tulee n. 5 cm pussukan yläreunasta.

Ompele n.8 cm pienet käänteet repun yläosaan (4 kpl). 

Käännä seuraavaksi kolmen senttimetrin taitteet repun suuhun. Aseta valmis tasku paikalleen toisen puolen keskiosaan ja ompele päärmeet suoralla ompeleella.

Pujota nyt nyörit hakaneulan avulla repun yläosan nauhakujiin. Aseta nyörit myös paikalleen alakulmiin ja jätä jokaiseen kolme senttiä varaa repun sisälle. Kiinnitä nuppineuloilla tai tarvittaessa käsin ompelemalla. Ompele koneommel kolmeen kertaan.

Ompelet sivut niin että nyörit asettuvat alakulmiin. Ompele sitten pohjasuma.

Tasoita kaikki saumavarat ja ompele siistiksi siksakilla.
Vetoketjun ompelu taskuun

Nyörikujan reunan kääntäminen ja nyörikujan ompelu
 

Nyörien pujoittaminen
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti