Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

11.8.2018

Etupisto
Lapset ovat ommelleet etupistoja vuosikymmeniä pahvikuviin. Piston voi ommella kaksi eteenpäin ja yksi taaksepäin periaatteella tai joka toisen vuorotellen eteenpäin ja samaa reittiä takaisin. Pienemmille lapsille voi pistellä reiät etukäteen ja isommat voivat tehdä sen itse. Kuviot voi piirrtää suoraan kankaalle. Langan värinen piirros peittyy hyvin pistojen alle.
Ensimmäiseksi kirjontatyöksi peruskoulussa sopii hyvin joululiina, jossa lasketaan kankaan lankoja ja ommellaan yhden yli yhden ali tai kahden yli kahden ali. Materiaaliksi sopii parhaitaen tavalinen säkkikangas (35cm X 35cm). Ompelua varten poistetaan kankaan lanka. Reunat voi purkaantumisen estämiseksi teipata maalarinteipillä. Kuvioista voi kehitellä erilaisia ja jo vihreän langan käyttö ja raitojen ryhmittely lisäävät variaatiota.
Lopuksi silitetään työ, tasoitetaan reunat ja puretaan hapsut, jotka pysyvät hyvin paikoillaa, jos kulmiin laitetaan tippa liimaa.


                                                                   
                                                                  Pelilauta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti