19.8.2018

Tyynyt ja patalaput







Neliön ompelu on  ensimmäinen merkittävä ompeluosaaminen. Opitaan kankaiden leikkaaminen, yhteen kiinnittäminen nuppineuloilla, ompelun aloituskohta ja sen merkitys, kulmassa kääntyminen ja näin sauma (=kaksi kangasta liitetään ompeleen avulla yhteen).

Pannulapun kaavan saa hyvin A4:sen neliöstä. Kaava kiinnitetään kankaalle nuppineuloin ja leikkauskohdat piirretään saumavaroineen. Sentin saumavaraa on mielestäni hyvä käyttää tälläisissä pikkutöissä (vaatteissa kaksi senttiä). Tärkeää on tarkastaa, että kaavan ja kankaan langansuunta on sama.




Jos ripustin kiinnitetään kulmaan ompeluvaiheessa, kulman voi myös ommella pyöreäksi. 




Ompelun aloituskohta tulee huomioida! Kääntämistä varten jätetään aukko ja ompelu aloitetaan aukon reunasta. Näin saadaan kaikista kulmista samanlaiset.




Kun sauma on ommeltu ja työ käännetty oikeinpäin, työnnetään esim. saksen kärjillä kulmat teräviksi ja ommellaan kääntöaukko käsin kiinni päärmepistoilla. Riippuen materiaalista ja taidoista voi ommella ompeleen esim. kaksi senttiä reunasta koristeeksi ja tukiompeleeksi.

Lapsista on todella mukavaa ommella tyynyjä. Kerran tehtiin pikkuisia neulatyynyjä joulukankaasta. Ne koristivat hyvin joulukuusta käytävällä ja toimittivat myös joululahjan asiaa. Kun osaa ommella neliön, voi valmistaa vuoritettuja kodintekstiilejä, taskuja jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti