Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

19.8.2018

Tyynyt ja patalaputNeliön ompelu on  ensimmäinen merkittävä ompeluosaaminen. Opitaan kankaiden leikkaaminen, yhteen kiinnittäminen nuppineuloilla, ompelun aloituskohta ja sen merkitys, kulmassa kääntyminen ja näin sauma (=kaksi kangasta liitetään ompeleen avulla yhteen).

Pannulapun kaavan saa hyvin A4:sen neliöstä. Kaava kiinnitetään kankaalle nuppineuloin ja leikkauskohdat piirretään saumavaroineen. Sentin saumavaraa on mielestäni hyvä käyttää tälläisissä pikkutöissä (vaatteissa kaksi senttiä). Tärkeää on tarkastaa, että kaavan ja kankaan langansuunta on sama.
Jos ripustin kiinnitetään kulmaan ompeluvaiheessa, kulman voi myös ommella pyöreäksi. 
Ompelun aloituskohta tulee huomioida! Kääntämistä varten jätetään aukko ja ompelu aloitetaan aukon reunasta. Näin saadaan kaikista kulmista samanlaiset.
Kun sauma on ommeltu ja työ käännetty oikeinpäin, työnnetään esim. saksen kärjillä kulmat teräviksi ja ommellaan kääntöaukko käsin kiinni päärmepistoilla. Riippuen materiaalista ja taidoista voi ommella ompeleen esim. kaksi senttiä reunasta koristeeksi ja tukiompeleeksi.

Lapsista on todella mukavaa ommella tyynyjä. Kerran tehtiin pikkuisia neulatyynyjä joulukankaasta. Ne koristivat hyvin joulukuusta käytävällä ja toimittivat myös joululahjan asiaa. Kun osaa ommella neliön, voi valmistaa vuoritettuja kodintekstiilejä, taskuja jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti