7.1.2024

Solmitut helmetJos helminauha katkeaa tai helmet haluaa uudistaa esim laittamalla välihelmiä joukkoon, solmiminen on hyvä tapa tehdä uudistaminen. Kun helminauha katkeaa, vierivät irtonaiset helmet ympäriinsä, mutta nauhana se  yleensä löytyy ja helmet saa talteen. Tarvitaan helmisilkkiä, jossa on "neula" valmiina. Jos helmissä on niin isot reiät, että tavallinen neula menee niistä läpi, niin ohut helmilanka on hyvä materiaali langaksi.


Kun aloitat, pujoita ensin neljä helmeä lankaan ja sitten lukko. Palaa helmien läpi ja tee solmu (katso seuraavat kuvat) jokaisen helmen väliin siten, että langan alku kiinnittyy hyvin. Tässä kohtaa, jos helmen reikä on ahdas, voi olla vaikeaa saada lankaa luistamaan. Leikkaa ylimääräinen lanka pois vasta kun olet solminnut koko helminauhan. 


Tee kuvan mukaan ensin solmua langan ympärille.


Kun sitten kiristät solmun, tee se ensi käsin ja pistä neula lopuksi solmuun. Poista neula vasta kun solmu on kireällä ja helmet pingotettuna. Nauha löystyy joka tapauksessa käytössä, joten liika kireys ei haittaa.


Pitkähkö tylppäkärkinen ohut neula on hyvä tässä. Liian paksusta neulasta tulee löysä solmu.


Helmet voi myös solmita ilman lukkoa. Silloin jatketaan helmien läpivientiä aloituskohdasta eteenpäin ja tehdään solmuja jo väliin niin pitkälle, että helminauhasta tulee kestävä.


Erilaisia lukkoja on saatavilla, mutta aloitustapa aina sama. Langan vahvuus tulee valita helmien koon mukaan. Liian ohut lanka aiheuttaa sen, että helmet liikkuvat solmujen yli ja lankaa tulee näkyviin. Liian paksu lanka taas ei mene reijistä läpi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti