Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

20.8.2018

BlogimekkoBarbie Marimekon kankaasta tehdyssä BlogimekossaKaksilevyistä kangasta tarvitaan aikuisen mekkoon n. 1metri. Kaava sopii kaikenlaisiin materiaaleihin ja käyttötarkoituksiin, mm. näytelmäasuksi. Kaava julkaistaan myöhemmin.


Taita kangas nelinkerroin.
Laita kaava kankaalle niin että keskietu ja keskitaka ovat taitteen päällä.
Kiinnitä koko kangasnippu napakasti nuppineuloilla ja leikkaa saumavaraa joka puolelle 2 senttimetriä paitsi pääntie 1 sentti. Leikkaa kaavan mukaan tai muotoile haluamasi pääntie erikseen etu- ja takakappaleisiin.

Ompelu
1. Ompele olkasaumat. Leikkaa ylimäärää pois, niin että jää sentin saumavara ja ompele saumavarat yhteen siksak-ompeleella.
2. Käännä pääntien reunaan mahdollisimman kapea kaksinkertainen käänne ja ompele se suoralla ompeleella.
3. Ompele sopivan leveä käänne samalla tavalla hihoihin. 
4. Kiinnitä kankaat ensin vastakkain (nurja puoli ulospäin) nuppineuloilla.
   Ompele suoralla ompeleella ja poista samalla nuppineulat.
   Leikkaat reunat tasaisiksi ja ompele kankaan reunat yhteen siksaks-ompeleella.
5. Sovita ja mittaa helma oikean pituiseksi. Käännä kaksikertainen käänne, kiinnitä nuppineuloilla ja ompele suoralla ompeleella.Kankaat / Marimekko ja Eurokangas1 kommentti:

  1. Onpa kiva ja simppeli malli! Muuntuu monenlaisiin tilanteisiin kankaasta riippuen! Onko tähän jo kaava jossain saatavilla?

    VastaaPoista