2.11.2022

KYNTTILÄLOPUT UUSIKSI!

    


Vanhat kynttilänpätkät voi säästää ja sulattaa uusiokynttilöiksi ja ulkotuliksi. Valetut kynttilätkin  onnistuvat kierrätysmassasta hyvin myös, mutta se onkin sitten kokonaan toinen juttu. Olin pitkään säästänyt kynttilänloppuja ja nyt ne on käytössä!


TARVIKKEET: kynttilänpätkiä, sydänlankaa, askartelukäyttöön siirretty kattila, 

purkkeja, laseja ja kippoja tai  kertakäyttöisesti esim. maitopurkkeja ja wessapaperirullia

suojausmateriaalia, talouspaperia, haarukka, puulasta ja grilli- tms. tikkuja

sähkölevy

Lajittele kynttilänpätkät keskenään värin perusteella kasoihin. Muuten kaikki kynttilät ovat ruskeita (tai jos niin haluat). Varustele sulatuspaikka: suojaa lattia ja pöytä. Itse tein sulatuksen autotallissa käyttäen irtosähkölevyä.


'


Vaikka puuhasin autotallissa, jonka lattialla on jo vuosikymmenien läiskät valmiiksi, suojasin paikan pahvilla, helpotti loppusiivousta. 
 Älä anna steariinin kuumeta yli sulamispisteen kun kaadat sen muotteihin. Kerää vanhat sydänlangat haarukalla pois sulavasta massasta.


Sydänlangan kiinnittäminen purkin pohjaan on haaste. Ensin käytin teippiä, mutta sehän irtosi välittömästi. Sitten laitoin mutterin ja kuumaliimaa. Toimi, mutta parasta olisi esim. pieni metallipala sydämenpätkän päällä kuumaliimalla kiinnitettynä, joka siis ei lähde heti liikkeelle kun kuuma steariini osuus siihen.


Kiinnitä sydänlanka tikkuun, jotta se pysyy suorana ja paikoillaan steariinin kaatamisen aikana.



Ostin Porvoon Paperipilvestä sydänlangat - paksua ulkotuliin ja ohutta sisäkynttilöille. Pienemmät oli helpompi kiinnittää lasin pohjaan, koska niissä oli valmiina metallinappi. Lasit ja purkit on kerätty kierrätyskeskuksen poistohyllyltä. Jäähtymisvaiheessa tarvitaan pikkukynttilöissä tikkuja tukemaan sydänlankaa, jotta se pysyy keskellä.


Säilykepurkin maalaan vielä - tai päällystän alumiinfoliolla.


Näistä metallisista suojaruukuista tuli kyllä kauniita! Mutta koska niissä on tuo paksu sydän, jäävät ulkotuliksi. Katsotaan, voiko purkkeja uusiokäyttää.

    MUKAVAA VALON JUHLAA KAIKILLE!



















1 kommentti:

  1. Jos sydänlangan upottaa ensin steariiniin ja antaa steariinin kovettua, niin saa helposti paikallaan pysyvän sydämen.

    VastaaPoista