Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

31.10.2021

 Ommeltu joulukorttiTarvikkeet:

taitettava kortti, paksumpaa kartonkia (220g)
ohutta helmilankaa (no 8)
pieniä helmiä, joissa sellainen reikä, josta neula ja lanka mahtuu läpi
sekä tylppä- että teräväkärkinen neula
sakset, lyijykynä, kumi ja viivotin


1. Suunnittele kuusi kortin takapuolelle mittaamalla ensin "alaoksien" paikat (esim. 2,5 cm reunoista) ja sitten kuusen latvan paikka (esim. 3 cm yläreunasta keskelle). Piirrä apuviivat kuvan mukaan hennosti.
2. Reijitä terävällä neulalla esim. viivottimen avulla sentin välein. Pyyhi apuviivat pois. 
3. Mittaa runsaan metrin mittainen lanka ja laita solmu toiseen päähän. Pistä neula reijän läpi oikealle puolelle ja pujota sitten lankaan helmiä 6-7 kpl. Vähennä helmien määrää samalla kun työ etenee ylöspäin. Laita viimeiseen yksinäiseen reikään yksi helmi - tule samasta reiästä takapuolelle.


Päättele lanka lopuksi esim. tekemällä muutama silmukkapisto kuvan mukaan.


Vaihda pohjan ja helmien väriä tai ompele ristiin rastiin.


Kokeile myös askartelemalla. Tässä käytetty tarroja. Tusseillakin pikkuympyröitä piirtämällä saa aikaan vaikka mitä...
                                                   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti