7.2.2021

Jacques Cousteau - pipo  



Tutkimusmatkailija Cousteau piti aina punaista pipoa. 
Mutta pipon voi tehdä millä värillä ja langalla vaan. Langan ja puikkojen paksuudesta riippuu pipon koko ja paksuus. Mielestäni ohuet puikot (korkeintaan 3 1/2) ovat parhaat. En ole vielä onnistunut tekemään liian pientä pipoa - liian suuren kyllä. Langan menekki on ollut jokaisessa pipossa langasta riippumatta n. 100g.

Tarvikkeet
 
100-120 gr villalankaa (7 veljestä, Natura, Letilopi ym.)
pyöröpuikot (3 - 3 1/2)
sukkapuikot (3 - 3 1/2) 
parsinneula


Luo 128 (120, 112, 108 jne) silmukkaa pyöröpuikolle. Jos sinulla ei ole pyöröpuikkoa, voi pipon neuloa neljälläkin puikolla, mutta se on hieman hankalampaa. Tosin kavennusvaiheessa sukkapuikoista on iso etu. Aloita suljettuna neuleena joustinneule 1 oikein 1 nurin, mutta ota oikein- silmukka aina silmukan TAKAREUNASTA.
Neulepinnasta tulee näin erilainen. Aluksi vähän hidasta, mutta pikaisesti automatisoituu.

Jatka näin, kunnes olet kutonut 33 kerrosta. Käännä sitten neule ja kudo oikean silmukan kohdalle nurja jne. Näin muodostuu kohta, johon alareuna käännetään (raita). Kannatta vaihtaa tässä ensimmäisen ja viimeisen silmukan paikka, jolloin ei synny käännettäessä reikää. 
Kudo vielä 22 kerrosta.

Jaa silmukat neljään osaan ja merkitse jokaisen neljänneksen viimeisin silmukka, joka on nurja silmukka, langalla kuten kuvassa. 

Kavenna seuraavasti: jokaisen nurjan silmukan jälkeen kaksi silmukkaa oikein yhteen (silmukan etureunat) ja ennen jokaista merkittyä nurjaa silmukkaa kaksi silmukkaa oikein yhteen (tareunat).
Kun silmukoiden liikuttelu pyöröpuikolla muuttuu hankalaksi, siirry sukkapuikkoihin. Kun jäljellä on 8 silmukkaa, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele lanka.



Mallipipo tässä on kudottu 7 veljestä langasta ja se on ohuempi kuin Novitan Isoveli -langaste tehty pipo. Natura ja Letilopi -langasta tehdyn pipon  voi laittaa villapesuun ja huovuttaa kevyesti. Tällöin siitä saa lämpimämmän ja hattumaisemman.


3 kommenttia:

  1. Moikka! Mitä tarkoittaa tuo neuleen kääntö? Nurin päin vai lähdetään neulomaan ns. takaisinpäin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minä mietin tätä samaa mutta sitte selvis, että työ käännetään ja lähdetään kutomaan nimenomaan ns taaksepäin! :)

      Poista
  2. Tämä pipomalli on hyvä. Olen tehnyt näitä jo 12 kpl ja jokaiselle on löytynyt pää!

    VastaaPoista