Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

27.10.2019

HelmirannekeTämä helmiranneke on nopea ja helppo tehdä ja lopputulos on kätevä käyttää. Samalla oppii helmineulonnan alkeet ja uusia oivalluksia pääsee kehittymään.

Tarvikkeet


- 20g ohutta pehmeää lankaa 
- kaksi puikkoa, jotka on valittu käsialan ja langan mukaan
- helmiä (16 kpl), joiden reikä on sen kokoinen, että neula menee sen reiästä läpi 
- neula, jonka silmukasta menee lanka läpiAloita pujoittamalla vähintään 16 helmeä lankaan, mielummin ylimääräisiäkin.


Vedä lankakerästä juoksevaa lankaa helmien läpi. Nosta aina ensimmäinen silmukka neulomatta. Näin reunasta tulee kaunis ja tasainen.
Luo 30 silmukkaa ja kudo aina oikeita silmukoita. Kudo aluksi 2 kerrosta.
Jätä kolmannen kerroksen alussa  kolme silmukkaa neulomatta  ja ota langasta yksi helmi ja neulo neljäs silmukka niin, että helmi jää kutojasta poispäin silmukoiden väliin ennen neljättä silmukkaa. Kiristä lankaa vielä niin että helmi pysyy napakasti paikallaan.


Kudo viiis kerrosta ja aloita toinen helmikerros: kudo 5 silmukkaa ja ota taas helmi langalta ja aseta se silmukoiden väliin kuten edellisellä kierroksella.


Jatka näin kunnes 16 helmeä on paikoillaan ja kudo vielä 2 kerrosta ja päättele neule. Tämän rannekeen valmiit mitat ovat 10cm X 18 cm.
Ompele sauma mahdollisimman näkymättömästi ja huolella.


Kun keksii logiikan, jolla helmiä asetellaan, voi alkaa suunnitella vaikka millaisia helmikirjontaneuleita. Rannekkeiden langan tulee olla ohutta ja joustavaa sekä pehmeää, niin ettei ranneke ala kutittaa. Samalaista rengasta on kiva pitää myös nilkassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti