21.5.2024

RISTIPISTONAPPI

Nappien laaja maailma

Nappeja on tehty kaikenlaisista materiaaleista ja erilaisiin käyttötarkoituksiin vuosisatojen ajan. Nappi on paitsi kiinnitin, myös koriste. Napilla voi muuttaa vaatteen ilmettä helposti.


Ristipistotkin ovat vanhaa alkuperää, napeissa harvemmin nähtyinä.  Tarvitaan sopivaa taipuisaa kangasta ja lankaa. Kokeilemalla selviää parhaiten. Näissä mallinapeissa on käytetty mouline-lankaa
 kaksi-säikeisenä ja tylppäkärkistä neulaa.


Nappien kuvion mahdollisuudet ovat rajattomat. Nimikirjaimista saa hauskoja yksityikohtia. Kangasta kuluu niin vähän, ettei haittaa vaikka joka toinen kokeilu joutuisi roskakoruíin. 


 
 
 


Ohje

 
Tee kuvio kokeilemalla ensin pistopintaa ja toivottua kokoa. Kuviosta tulee laadukkaampi, jos pistot on tehty samaan suuntaan. Leikkaa ympäroivää kangasta riittävästi - sitä tulee riittää myös ommeltavaksi napita takapuolelle. 


Ompele useita nappeja kerralla ja valmista vasta sitten napit. 


Ompele päärmepistoja kuvan mallin mukaan ympäri kankaan reunaa. Kiristä ommel muutaman piston välein. Kun olet ommellut ympäri kangasta, pisto ei enää kiristy.


Sisälle kelpaa mikä tahansa sileä nappi - tai vartavasten hankittu puunappi.
Ompele nappi takapuolelta napakaksi. Käytä yksinkertaista ompelulankaa. Takaosasta ei saa tulla liian paksu, mutta kuitenkin tarvitaan koholla oleva kohta, josta napin voi ommella kiinni vaatteeseen.
Valmiina saa myös nappeja, joihin voi pingottaa kankaan ja puristaa takaosan kiinni. 


Nämä napit on ostettu valmiina, mutta mikä estää itsekin mielikuvittelemasta ja tekemästä vaikka millaisia nappeja tai koruja ja millä tahansa pistolla ja langalla!

Muista liittyä Käsityötunti -Facebook ryhmään, jotta näet viimeisimmät vinkit ja voit osallistua keskusteluun jakamalla omat käsityöt!