11.2.2024

KAULURI

 Aina ei villapaita ole tarpeen ja tämä kauluri toimiikin hyvin korvikkeena. Lanka voi olla mitä vaan, mutta on syytä pohtia kun tekee lankavalintaa, että se ei kutita. Minulla oli Novitan Joki--lankaa sekä alpakka-sekoitteista villalankaa ja päätin käyttää varastossa olevat langat näihin koekappaleisiin.


Lankaa kului tähän kokoon 120 gr, puikot olivat kokoa 4 ja neuletiheys 10 s /5 cm. Joka kerta kun aloittaa uuden työn, on syytä tehdä ensin pieni koetilkku (esim 20s ja 15 kerrosta), josta näkee oman käsialansa vaikutuksen neuleen suunnitteluun, puikkovalinnan ja tässäkin silmukoiden määrään.
Minä loin tässä aluksi 66 silmukkaa, jolloin sain kaulurin leveydeksi yht. 32 cm. (oikeat silmukat, tässä 7, reunoissa!) 

                                                                    

Kudoin aluksi oikein-kerroksia 12 ja sitten reunoihin oikein neuletta molemmissa reunoissa 7 silmukkaa. Ensimmäinen silmukka otetaan neulomatta. Keskiosa on sileää neuletta. Näin jatketaan, kunnes pituus vaikuttaa sopivalta (tässä 30 cm)
Päätä kaula-aukkoa varten aluksi 10 s keskeltä. Jatka sitten toisen puolen kanssa päättämällä 4, 4, 1, 1 kunnes jäljelle jää 18 silmukkaa. Päätä ne lopuksi aloittamalla reunasta kuuden silmukan erissä. Toimi samoin toisen olkapään kanssa.


Etu- ja takakappale ovat samanlaisia, ellei halua etukappaleen pääaukon kaartuvan alemmaksi kuin takakappaleen. Silloin kavennukset ovat keskelle tehtävän 10 silmukan päättelyn jälkeen 3, 2, 2, 2, 1, 1 silmukkaa kohti molempia olkapäitä. Olkapäät (6, 6, 6).


Kun molemmat palat ovat valmiina, ommellaan olkasaumat. Pääaukosta kerätään silmukoita pyörre- tai neljälle puikolle (tässä 72) ja kudotaan 1o1n, 2o 2n tai sileää neuletta kunnes kaulus on sopivan korkuinen. Päättelyssä kanttaa huomioida, että sen tekee löyhästi, jottei se puettaessa kiristä eikä vedä valmiina.


Snefnug (55% alpakka, 35% puuvillaa ja 10% merinovillaa)
Snurre





2 kommenttia:

  1. Hyvän näköisiä. Tuo vaalea olisi minulle mieluisampi, sopisi paremmin kaksoisleukani kanssa. 😄 Tänä talvena onkin huiveille ja kaulureille ollut runsaasti käyttöä.

    VastaaPoista
  2. Olen haeskellut jo tovin kauluriin ohjetta. Kiitos tästä selkeästä ohjeesta, jonka otan talteen.

    VastaaPoista