Tervetuloa

Nyt on siis aika palata juurilleni käsitöiden pariin. Käsillä tekeminen on seurannut minua aina kaikkialle, vaikka päivätyö onkin viime vuosina koostunut muista asioista. Työskentelin käsityönopettajan virassa koko 1990-luvun Helsingissä. Paljon on jäänyt kokemusta ja unelmia. Nyt tahdon ne jakaa.

Olen ajatellut tätä blogia tehdessäni erityisesti peruskoulun opettajia. Tuon esille tekemisen iloa, mielenkiintoisia erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Tämän blogin sisältö sopii hyvin myös aikuiselle, joka ei ole aikaisemmin tehnyt käsitöitä, mutta haluaisi oppia...

Käsityö on prosessi! Se on suunnittelua ja luovuutta, yhdessä ja yksin tekemistä sekä iloa ja hyötyä aikaansaannoksista.

Suomalainen käsityönopetuksen perinne on pitkä, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tiede ja taide yhdessä tukevat käsillä tekemisen kehittämistä. Koulutusta on monenlaista ja käsintehtyä arvostetaan. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa käsityötä opetetaan oppiaineena koko ikäluokalle opetussuunnitelman mukaan. Itse olen ollut ensimmäisessä ikäryhmässä, joka valmustui v. 1976 Helsingin yliopistosta. Käsityötiede on on ollut olemassa siitä asti ja tohtorinkoulutusohjelma sen mukana.

Toivon, että viihdymme yhdessä! Toivon myös, että saan palautetta blogini kehittämiseksi.

Päivi Melamies
www.melamies.fi

21.4.2021

 Japanilainen kassi



Tämä japanilaisen kassin ohje on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi, kuitenkaan loukkaamatta alkuperäsitä, ainakin 1940-luvulta olevaa edeltäjäänsä.
Kankaaksi käyvät monet eri materiaalit käyttötarkoituksesta riippuen. Kokoakin voi luonnollisesti muunnella. Kangasta tähän kassiin menee 40 cm pituussuunnassa (korkeus) ja saman verran vuorikangasta (+ kaksi pohjapalaa). Sisälle olen tehnyt silikonikankaasta irtopussukan, mutta sen voi tehdä muustakin materiaalista käyttötarkoituksen mukaan.




Piirrä kaava mallipiirroksen mukaan A3 -kokoiselle paperille 
(=teippaa kaksi A4 arkkia yhteen)
ja seuraa mittoja.


Leikkaa kaavan mukaan vuori- sekä päälliskangas ja kaksi pohjapalaa. Lisää jokaiseen leikattavaan reunaan 1 cm saumavaraa. Silitä kaikki palat.


Ompele pystysaumat suoralla ompeleella kankaan värisellä langalla (3 mm)
kassin keskiöön asti (puoliympyrään). Jätä siis loppuosa = yläosa (n. 17cm ja 11 cm) ompelematta molemmissa saumoissa.


Ompele pohjapalojen ympäri rypytyslanka (4-5 mm).


Silitä saumat auki ja pidä työ nurja puoli ulos päin.


Kiristä rypytyslankaa hieman ja merkitse ympyrään kiinnityskohta aina 90 asteen välein kuvan avulla.


Kiinnitä pohja kassipaloihin nuppineuloilla tasaisesti ja ompele sentin saumavaraa seuraten pohja kiinni.
Ompele molemmat pohjapalat: toinen ulkokankaaseen ja toinen sisäkankaaseen.


Kun olet ommellut molemmat pohjat, aseta sisäosa ja ulko-osa sisäkkäin oikeat puolet vastakkain = nurjat puolet ulospäin ja laita nuppineulat kuvan osoittamalla tavalla kassin molempiin kaareviin kohtiin ja ompele koneommel nuppineuloja mukaellen.


Neulaa ja ompele sitten kuvan mukaan... Näyttää vaikealta, mutta kun työ on kädessäsi, osaat kyllä.


 Nyt pääset viimeistelemään. Taittele vielä risareunaisten aukkojen reunat nätisti sisäänpäin ja ompele päärmepistoin käsin kankaan värisellä langalla. Voit myös ommella nämä käänteet koneella, jos kangas on  kirjavaa tai olet hyvä ompelemaan.


Siinä valmiina! Silitä vielä varovasti, jos tarvetta.


Jos haluat tehdä japanilaisesta kassista esim. pussin perunoille kattaukseen, ompele samalla kaavalla suorareunainen pussukka teflon kankaasta kassin sisälle ja käännä reuna sopivan korkeaksi.





1 kommentti:

  1. Kiitos ohjeesta ja opetuksesta. Tätä ohjetta olenkin etsinyt ilman menestystä. 🌞

    VastaaPoista