14.10.2024

Maalattu joulukortti


Joulukorttien tekeminen on aina yhtä mukavaa, mutta se kannattaa aloittaa viimeistään lokakuussa.Tässä on maalattu akryyliväreillä pellava-tyyppiselle kankaalle luovalla  "mitä sattuu" -otteella maalinlopuja.


tarvikkeet: esim. pellavakangasta, akryylimaalia ja  pensseli, teräväkärkiset hyvät sakset ja koristelutarvikkeita (helmi- tms. lankaa), liimaa ja kortteja (A6)


Pohjia voi maalata eri värisiä.


Kuivuneille pohjille maalataan kuusia, joulupalloja, enkeleitä, kynttilöitä, himmeliaihioita tai mitä halutaan. 


Kun maalaukset ovat kuivuneet, niistä leikataan sopivan kokoisia palasia kortteihin liimattavaksi.
Tässä koko vaintelee 5-7 cm x 7-9 cm, mutta mikä vaan koko on oikea, joka näyttää hyvältä.


Ompele halutessasi koristeita "maalauksiin" Tässä minulla on minihelmiä, mutta voihan myös tehdä esim. pistoja tai liimata koristeita.


Valmiin "teokset" liimataan sitten kortille. 


Jokainen kortti on uniikki ja tarvikkeita ei kulu paljoa - minulta kaikki löytyi omasta varastosta.


Hyvää joulunodotusta!






5.10.2024

Jacques Cousteau - pipo  



Tutkimusmatkailija Cousteau piti aina punaista pipoa. 
Mutta pipon voi tehdä millä värillä ja langalla vaan. Langan ja puikkojen paksuudesta riippuu pipon koko ja paksuus. Mielestäni ohuet puikot (korkeintaan 3 1/2) ovat parhaat. En ole vielä onnistunut tekemään liian pientä pipoa - liian suuren kyllä. Langan menekki on ollut jokaisessa pipossa langasta riippumatta n. 100g.

Tarvikkeet
 
100-120 gr villalankaa (7 veljestä, Natura, Letilopi ym.)
pyöröpuikot (3 - 3 1/2)
sukkapuikot (3 - 3 1/2) 
parsinneula


Tee ensin koetilkku. Jokainen neuloo omaa käsialaansa sekä langan ja myös puikkojen valinta vaikuttavat neulokseen. Luo 20 silmukkaa ja kudo mallineuletta n. 5 cm. Mitta sitten neuletta venyttäen, kuinka monta silmukkaa on viidellä senttimetrillä koetilkussa. Kun mittaat pään ympäryksen ja lasket  silmukkamäärän, pääset lähelle pipon oikeaa kokoa.

Luo 128 (120, 112, 108 jne) silmukkaa pyöröpuikolle. Jos sinulla ei ole pyöröpuikkoa, voi pipon neuloa neljälläkin puikolla, mutta se on hieman hankalampaa. Tosin kavennusvaiheessa sukkapuikoista on iso etu. Aloita suljettuna neuleena joustinneule 1 oikein 1 nurin, mutta ota oikein- silmukka aina silmukan TAKAREUNASTA.
Neulepinnasta tulee näin erilainen. Aluksi vähän hidasta, mutta pikaisesti automatisoituu.

Jatka näin, kunnes olet kutonut 33 kerrosta. Käännä sitten neule ja kudo oikean silmukan kohdalle nurja jne. Näin muodostuu kohta, johon alareuna käännetään (raita). Kannatta vaihtaa tässä ensimmäisen ja viimeisen silmukan paikka, jolloin ei synny käännettäessä reikää. 
Kudo vielä 22 kerrosta.

Jaa silmukat neljään osaan ja merkitse jokaisen neljänneksen viimeisin silmukka, joka on nurja silmukka, langalla kuten kuvassa. 

Kavenna seuraavasti: jokaisen nurjan silmukan jälkeen kaksi silmukkaa oikein yhteen (silmukan etureunat) ja ennen jokaista merkittyä nurjaa silmukkaa kaksi silmukkaa oikein yhteen (tareunat).
Kun silmukoiden liikuttelu pyöröpuikolla muuttuu hankalaksi, siirry sukkapuikkoihin. Kun jäljellä on 8 silmukkaa, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele lanka.



Mallipipo tässä on kudottu 7 veljestä langasta ja se on ohuempi kuin Novitan Isoveli -langaste tehty pipo. Natura ja Letilopi -langasta tehdyn pipon  voi laittaa villapesuun ja huovuttaa kevyesti. Tällöin siitä saa lämpimämmän ja hattumaisemman.